Om Lerkärlet

I 25 år har Lerkärlet varit verksamt på denna plats utanför Broby. Den äldsta delen av huset är från 1850-talet och grusvägen utanför huset är den gamla landsvägen till Kristianstad ner mot Malmö. När jag gräver i trädgården hittar jag keramikskärvor  som berättar om att här har människor brukat keramik i sin vardag.  Jag vill fortsätta med den traditionen att tillverka keramik för vardag och fest. Det tycker jag är fint.


Leror som jag använder är lergods som bränns i temperatur mellan 1040 till 1140 grader. Stengods som bränns i 1180 till 1250 grader. Glasyrerna är blyfria.

Bilden visar en detalj till en kakelugn, gjord i lergodslera och begjuten med vit flytande lera som kallas engobe. Ger en vit bakgrund för färgade glasyrer.




Fotot visar den  äldsta delen av huset, inklätt med vildvin, och allmänt kallad för vildvinshuset. Fotot är från 1916. I slutet av 1990 talet ringde det på dörren och en gammal kvinna och hennes dotter kom in i butiken. Hon ville se sig omkring och titta på huset. Vi samtalades vid en stund och hon berättade att hon hade bott här som liten flicka. När då, frågade jag . 1916, sade hon. Kvinnan var över 90 år.  Det var ett stort kliv bakåt i tiden att träffa någon med anknytning till huset. 


På 1920-talet köptes huset av en Herr Johansson som var från Småland och kallades allmänt för smålänningen. Han  byggde ut huset och startade en lanthandel där. Fotot är från 1940-talet. Mycket odlingar och fotot visar landsvägen till Kristianstad. Det har varit förutom lanthandel även skomakeri, rumsuthyrning samt kafé- och matställe. På 1960-talet blev det körskola fram till 1996 då det blev krukmakeri.